Kennis vergaren en vragen stellen
Verdiep jezelf in de ziekte. Zorg dat je gericht vragen kunt stellen en schrijf alle vragen die je hebt op, voordat je bij een arts naar binnen stapt. Voordat je het weet sta je weer buiten.
Neem iemand mee die ALLES opschrijft wat gezegd wordt tijdens een consult. Daarna kun je alle aspecten de revue nog eens laten passeren en echt een weloverwogen keuze maken. Dit lijkt overdreven, maar er gebeurt zoveel en er wordt zoveel gezegd, terwijl je hoofd al zo vol zit door alle emoties. Als het zwart op wit staat kun je de informatie altijd nog even terugzoeken.
Vragen die je zou kunnen stellen zijn:
Is de voorgestelde behandeling de beste keus of zijn er wellicht alternatieven? En weet men precies welk tumortype het is?
Binnen één kankersoort zijn vaak verschillende tumor-types te onderscheiden. In academische ziekenhuizen wordt het tumorweefsel vaak al op (DNA-) eigenschappen getest en kan men voorspellen welke chemo of therapie het best aan zal slaan). Dit kan een voorsprong betekenen. Niet eerst "afwachten" of de standaard chemo aanslaat, nee vooraf bepalen of je de beste behandeling krijgt voor jouw tumor-type.
Is de diagnose volledig? Zijn er geen andere onderzoeken meer nodig? Zijn alle (mogelijke) uitzaaiingen op afstand inmiddels getraceerd?
Pas bij een goede en complete diagnose is het mogelijk een passend en succesvol behandelplan op te stellen.
Vraag of de arts zelf de ingreep / operatie gaat uitvoeren. Dit kan vergissingen en misverstanden voorkomen.
Vraag ook hoe vaak de arts deze ingreep al heeft gedaan. Hoe groot is de kans dat het niet in één keer lukt en men opnieuw onder het mes moet.
Vraag hoe voor- en nazorg is geregeld en hoe lang de gemiddelde hersteltermijn is na de ingreep. Wanneer ben je weer 'op de been'?
En na ontslag uit het ziekenhuis; waar kun je 's avonds of 's nachts naartoe bellen bij onverhoopte problemen?
Artsen hebben een informatieplicht, maar dat schiet er door de werkdruk wel eens bij in. Laat u altijd goed voorlichten over de risico's en nadelen van een behandeling.
Wellicht zijn er lichtere behandelvormen, waarbij de kwaliteit van leven beter gewaarborgd is. (soms kan een zware chemo die eens per 3 weken gegeven wordt, ook gegeven worden in wekelijkse, dus lichtere doses). U beslist zelf wat er met uw lichaam gebeurt.
Vraag of het medicijn dat u krijgt het beste medicijn is of dat het een goedkopere variant is.
Goedkopere varianten zijn vaak niet voor niets goedkoper. U heeft het recht op de best beschikbare medicijnen.
Controleer in het ziekenhuis, tijdens de opname bijvoorbeeld, wat u krijgt toegediend en vertel bij elke toediening wat u al slikt.
Door wisseling van diensten is soms de volgende verpleegkundige niet geheel op de hoogte.
Geen nieuws is goed nieuws? Niet dus.
Als u niets hoort, informeer dan zelf naar de uitslag van een onderzoek of test.
De juiste voedingssupplementen kunnen een bijdrage leveren aan een voorspoedig herstel. Ga niet zelf experimenteren maar ga hiervoor naar een orthomoleculair specialist, natuurarts of mesoloog.
Stem altijd af met de behandelend arts.
Wil je een second opinion? Neem dan zelf de medische gegevens mee onder de arm.
Meestal stuurt men het op naar het andere ziekenhuis. Meer dan eens komt het niet aan of te laat. Neem geen risico en hou je eigen medisch dossier compleet en bij de hand. Vraag van elke uitslag direct een kopietje. Ook prettig wanneer je onverhoopt in het weekend medische hulp nodig hebt. Dan heeft de arts die weekenddienst heeft ook direct een goed overzicht en je kunt hiermee vergissingen voorkomen.