Volg ons op de diverse sociale media

Punctie of scan?

In sommige gevallen is een punctie af te raden. Soms is er geen andere mogelijkheid om tot een juiste diagnose te komen, maar verzuim niet te vragen of het ook anders kan. Prikken in weefsel dat mogelijk kwaadaardig is, vergroot soms de kans op verspreiding.

Door middel van een PET-CT scan kan ook bekeken worden of het gaat om kwaadaardig weefsel (via MRI of CT scan is dit niet altijd mogelijk, hierop kan men in de meeste gevallen slechts zien of er tumoren aanwezig zijn, niet of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is).

Omdat in NL nog erg weinig PET-CT scans beschikbaar zijn (voor zover wij weten in elk geval op 3 locaties, o.a. het VU in Amsterdam en het ziekenhuis in Hengelo Overijssel) zal een arts niet snel met dit idee komen.

Met name als men puncties wil gaan doen in het hoofd is het een goede tip om te vragen om een PET-CT scan. Er is altijd een kleine kans op infarcten als men gaat prikken in het hoofd. Dus vraag altijd naar de risico’s en/of bijwerkingen van onderzoeksmethoden.

Tipsbijkanker.nl is een initiatief van Stichting Over@Leven

De informatie op deze pagina is gebaseerd op het delen van ervaringen en bestaat enkel uit tips. De inhoud van deze site is geen medisch of therapeutisch advies.
Bij lichamelijke of psychische klachten moet u zich wenden tot een gekwalificeerd arts of therapeut.